5 tips om je kind weer naar school te laten gaan

5 tips om je kind weer naar school te laten gaan

Vervelende ervaring voor kinderen

Als de schoolbel rinkelt en de schrik slaat bij je kind om het hart, dan weet je dat hij/zij geen zin heeft om naar school te gaan. Maar geen zin hebben, is iets anders dan niet durven. Dat je kind niet naar school wil, is de nachtmerrie van iedere ouder. Je verwacht het in eerste instantie niet, maar als het de dagelijks realiteit is, heb je echt wel iets om over na te denken en om je zorgen over te maken. Hoe zorg je dat je kind weer naar school wil? Lees hier onze 5 tips om je kind weer naar school te krijgen.

Waarom wil je kind niet naar school?

Als je kind niet naar school wil, is het zaak om te ontdekken waarom hij of zij niet naar school wil. Misschien voelt je kind zich angstig of zit hij/zij in een negatieve spiraal waardoor het moeilijk is om de stap te nemen naar de school. Om je kind te helpen om weer naar school te gaan, delen wij hieronder een aantal praktische tips.

1. Maak een duidelijke planning

Met een duidelijke planning kun je ervoor zorgen dat je kind exact weet wanneer hij/zij naar school moet gaan. Zorg voor een stappenplan waardoor je kind de tijd krijgt om zichzelf voor te bereiden om naar school te gaan.

2. Wees begripvol

Wees begripvol en luister goed naar wat je kind te vertellen heeft. Laat je kind ook weten dat je begrijpt waarom hij/zij het moeilijk vindt om naar school te gaan.

3. Beloon positief gedrag

Beloon positief gedrag door je kind te prijzen als hij/zij een stap heeft gezet om naar school. En geef je kind een kleine beloning als hij/zij daadwerkelijk naar school gaat.

4. Wees een rolmodel voor je kind

Als je zelf positief staat tegenover school, is de kans groot dat je kind hier ook meer open voor zal staan. Laat je kind dus zien en horen dat je zelf heel enthousiast bent voor school en dat je er zelf vroeger ook graag heen ging.

5. Neem de tijd en rust

De boel overhaasten heeft geen enkele zin. Neem de tijd om te werken aan het overwinnen van de angst(en) van je kind. Zorg ervoor dat je kind zich comfortabel voelt bij het idee om (weer) naar school te gaan. We hopen dat je met deze tip goed uit de voeten kunt en dat je kind weer snel naar school durft te gaan. Blijf als ouder dicht bij je kind en geef hem/haar steun en vertrouwen.

Meer lezen?

Meer blogs over de basisschool en naar school gaan, lees je hier.